Mi-i dor de pace…

Nu știu ce va fi mai departe… Mama m-a întrebat ce am de gând să fac ,,în caz de ceva”. Noi, basarabenii, suntem obișnuiți de secole cu acest ,,în caz de ceva” de serviciu. I-am raspuns că nu vreau să mă gândesc. Voi acționa pe moment. Chiar nu vreau să mă gândesc acum. Doar am privit spre valiza care stă sub o masă și spre icoanele de pe dulap. Unele din ele le-am cusut singură cu mărgeluțe, apoi mi le-a sfințit părintele nostru ( așa îi zic duhovnicului meu, părintele nostru). Cred că îmi vor încăpea icoanele în valiză. Buletinul de identitate e mereu în portmoneu. Mă gândeam să caut pe net ce lucruri de primă necesitate trebuie de luat în așa cazuri. Cred că lista lor, totuși, diferă de cea din anii ’40. Nu știu dacă cineva ar fi avut ideea să o actualizeze zilele trecute.

Mi-i trist și amar. Azi toată ziua m-am gândit la bunica mea din partea tatălui. Îi port numele, pe lângă înfățișare și alte detalii genetice avem multe în comun. Mi-i frică să nu am tangențe cu destinul ei. Nu aș vrea să pierd pământul strămoșilor ei pe care ea l-a redobândit cu atâta greu abia în ’57. Mi-i frică să nu zic și eu: Dacă vom reveni acasă, vom avea copii. Cine știe dacă vom mai reveni… 😔 Tata e unicul ei copil, născut la 35 de ani, după ani de siberii și calvar. Mama îmi spunea că bunica se temea de foame și frig. Deja era în vârstă, erau alte timpuri, dar ea avea provizii și de sare, și de cărbuni chiar dacă toată viața a trăit în sărăcie.

Vreau să nu mă tem de foame și război. Vreau să pot sta sub un măr înflorit în gradina bunicii. Vreau să stau pe iarba verde, să privesc razele soarelui și să îmi hrănesc copilul pe care îl voi avea.

Vreau pace, vreau să pot dormi noaptea fără a mă teme că la 5 dimineața mă vor trezi bubuiturile provocate de război.

Mă las în Voia Domnului, deoarece ultimul cuvânt Îl are doar El!

11 comentarii

  1. Poteci de dor spune:

    Mi-e greu să zic ceva. M-ai emoționat tare.
    Să fii bine!

    Apreciază

    1. Să dea Domnul!
      Situația e strașnică 😦 Nu știu ce vom face! Mă rog pentru vecinii noștri ucraineni să poată cât de cât să reziste că de ei depinde când vor ajunge la noi 😦 Știi, parcă nu îmi fac griji atât pentru mine cât pentru părinți. Ii zic mamei că oriunde îi voi lua cu mine. Ea îmi zice: Cum să îmi lepăd casa? 😦
      Trist și amar 😦

      Apreciază

  2. rofstef spune:

    Asemenea drame parcă ți-e greu și să le citești, darămite să le trăiești.
    Totuși, zic eu să nu vă panicați pentru că frica strică mai mult decât războiul în sine.
    Nu cred că sunt motive de îngrijorare, pentru că nu vor ajunge la voi sau la noi; în caz contrar, vorbim de o altă imagine a războiului, pe care eu nicinu vreau să mi-o imaginez, măcar.

    Gândul la Dumnezeu și El ne va scăpa din orice primejdii, așa cum a făcut-o de când ne-am născut și până acum.
    Te îmbrățișez cu drag ! 🤗

    Apreciat de 1 persoană

    1. Dacă a năvălit în Ucraina, crezi că se va opri la Nistru? Părinții mei trăiesc nu departe de Nistru. Azi dimineață s-au trezit de la bubuituri zi zgomotul ferestrelor. Deodată nici nu au înțeles ce se întâmplă 😦
      Dacă au ocupat ei două regiuni mari ale Ucrainei? Ce-i pentru ei Moldova? O nimica toată.

      Apreciat de 1 persoană

      1. Nautilus spune:

        V-aș întreba cât i-a păsat Occidentului de situația din Transnistria – și cât îi pasă.

        Apreciază

  3. rofstef spune:

    Nu cred că se vor întinde dincolo de hotarele Ucrainei, pentru că deja se îngroașă gluma.
    Eu zic că nu e cazul de panică.
    Doamne ajută să fie PACE ! 🙏

    Apreciat de 1 persoană

  4. Iosif spune:

    Sumbre vremuri traim, dezolanta, trista si deprimanta umanitate, dar sa nu ne pierdem credinta, speranta si dragostea de libertate !
    Un sfârsit de saptamâna binecuvântat,cu pace în Suflet si speranta decorat, draga Emilia !

    Apreciat de 1 persoană

    1. Mulțumesc frumos! Să dea Domnul!

      Apreciază

  5. Ecoarta spune:

    Cei care au trāit vremurile grele de demult, au dus cu ei aceste „griji”. Si mama a fost traumatizatā de lipsuri. Mereu spunea sā fie lemne în sopru, faina de māmāligā sā nu „gate” si altele. Ce urmeazā!? Numai Dumnezeu stie!🙏🙏🙏

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu